5x lekkere baksels voor de thuisblijvers

Elden @home

Nu we bijna allemaal thuis zitten moeten we ons toch zien te vermaken. Daarom presenteert Elden Online: ‘Elden @Home’ een reeks posts voor alle thuisblijvers. Van onderwerpen zoals bakken tot tips voor het opruimen van je schuur. Neem iedere vrijdag dus een kijkje voor nieuwe thuisblijf tips! We trappen af met 5 heerlijke bakrecepten voor de echte thuisbakkers.

Meer dan de helft van Nederland zit nu thuis. Maar wat moet je met al die (vrije) tijd? Bakken natuurlijk! Niks is leuker dan samen met je vriend(in), kinderen of gewoon lekker alleen een heerlijke taart op tafel te zetten. Let op! Het eindresultaat kan lastig te delen zijn. 😜

Oma’s Appeltaart

Een echte klassieker, de appeltaart. Dit makkelijke recept is een leuke opdracht voor iedere thuisbakker. Er gaan natuurlijk flink wat appels in de recept, neem eens een kijkje bij ‘Versmarkt Elden – van der Schaft’ voor rijk assortiment zoetzure appels.

Eldense Blauwe gebak

Een recept voor wat later in het jaar. Een taart gemaakt met heerlijk Eldense Blauwe! Natuurlijk je hem ook maken met andere pruimen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is img_011989_890x594_JPG.jpg

4/6 Personen – 10 minuten bereiden – 40 minuten oventijd

Benodigdheden

  • 600 g rijpe Eldense Blauwe of 500 g rijpe pruimen
  • 195 ml Mon Chou Pan & Oven
  • 50 ml halfvolle melk
  • 75 g tarwebloem
  • 3 middelgrote eieren
  • 75 g kristalsuiker
  • 8 g vanillesuiker
  • lage taartvorm (Ø 24 cm)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4. Vet de taartvorm in. Was de pruimen, halveer en ontpit. Snijd alle helften in 3 stukjes. Verdeel de pruimenstukjes over de bodem van de taartvorm.
    
  2. Klop in een kom de Mon Chou, melk, bloem, eieren, suiker, vanillesuiker en een snufje zout tot een luchtig beslag. Schenk het beslag over de pruimen. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 40 min. gaar en goudbruin. Serveer warm en bestrooi eventueel met poedersuiker.
https://baking4youblog.wordpress.com/2016/09/28/appeltaart/

10/12 Personen – 30 minuten bereiden – 60 minuten oventijd

Benodigdheden

  • 200 gram boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei (de helft is voor het deeg, de andere helft voor het bestrijken)
  • 8 gram vanillesuiker
  • snufje zout
  • 1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild)
  • 75 gram kristalsuiker
  • 3 tl kaneel
  • 15 gram paneermeel
  • springvorm (Ø 24 cm)

Bereiding

  1. Klop het ei los verdeel in twee delen. De ene is voor het deeg, de ander voor het bestrijken.
  2. Meng boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, het halve ei, vanillesuiker en een snufje zout tot een stevig deeg en verdeel in 3 delen.
  3. Schil nu de appels en snij deze in plakjes. Vermeng in een kopje de suiker met kaneel.
  4. Vet de springvorm in en bestuif met bloem.
  5. Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een tweede deel deeg gebruik je voor de randen. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm. De paneermeel neemt het vocht van de appels op.
  6. Doe de helft van de appels in de vorm en strooi hier 1/3 van het kaneel-suiker mengsel overheen. De overige appelschijfjes kun je nu ook in de vorm doen, strooi de rest van het kaneel-suiker mengsel erover.
  7. Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snij stroken van ongeveer 1 cm breed.
  8. Leg de stroken kruislings  op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af. Gebruik het halve ei om de stroken in te smeren.
  9. Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak in 60 minuten op 170 graden gaar en goudbruin.
  10. Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijdert.

Nog een klein beetje warm met een toef slagroom is deze taart heel erg lekker. Maar de volgende dag is hij eigenlijk nóg lekkerder, als de smaken lekker zijn doorgetrokken.

Ba­naan­muf­fins

Een gezond tussendoortje voor het hele gezin. Ook erg leuk om bij je vrienden langs te brengen om te laten zien dat je aan ze denkt.

https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1185543/banaanmuffins

12 Stuks – 20 minuten bereiden – 30 minuten wachttijd25 minuten oventijd

Benodigdheden

  • 250 g speltbloem
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 2 middelgrote eieren
  • 125 g crème fraîche
  • 5 el vloeibare honing
  • 75 g kokosolie
  • 3 rijpe bananen
  • 70 g ongebrande pecannoten
  • 70 g AH Excellent royale rozijnen uit Chili
  • 12 papieren cupcakevormpjes
  • muffinvorm met 12 holtes
  • sateprikker

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de bloem, kaneel, bakpoeder en het zout in een ruime kom.
  2. Pel en prak de bananen. Klop de eieren los met de crème fraîche en meng met de honing en kokosolie. Spatel door het bloemmengsel.
  3. Hak de pecannoten grof en meng met de banaan en rozijnen door het bloemmengsel.
  4. Doe de papieren cakevormpjes in de muffinvorm en verdeel met 2 eetlepels het beslag erover.
  5. Bak de muffins in ca. 25 min. gaar in het midden van de oven.
  6. Steek de satéprikker in een muffin. Komt deze er schoon en droog uit, dan zijn de muffins gaar.
  7. Neem de muffins uit de vorm en laat in 30 min. afkoelen op een rooster.

NY chee­se­ca­ke met paasei­tjes

Leuk voor tijdens en stiekem nog na de paasdagen. Een romige New York cheesecake met paaseitjes. Voor heerlijke paaseitjes, neem vooral een kijkje bij ‘Versmarkt Elden – Van der Schaft’ voor een rijk assortiment ‘Jamin’ paaseitjes.

https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1190187/ny-cheesecake-met-paaseitjes

20 personen – 45 minuten bereiden – 5 uur 30 minuten wachttijd1 uur 30 minuten oventijd

Benodigdheden

  • 200 g digestive koekjes
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 300 g MonChou
  • 300 g ricotta
  • 2 el tarwebloem
  • 2 tl vanillearoma
  • 175 g witte basterdsuiker
  • 3 middelgrote eieren
  • 125 g crème fraîche
  • 500 g paaseitjes (kies je favorieten bij ‘Versmarkt Elden’)
  • bakpapier
  • springvorm (∅ 24 cm)
  • keukenmachine

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 120 °C. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamer­temperatuur zijn.
  2. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  3. Maal de biscuits fijn in de keukenmachine (of doe in een plastic zak en rol fijn met een deegroller). Smelt de boter. Doe de gemalen koekjes in een kom en roer de boter en kaneel erdoor. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de vorm en druk stevig aan. Zet tot gebruik in de koelkast.
  4. Meng de MonChou en ricotta in de keukenmachine (of met een handmixer) tot een zo glad mogelijk mengsel.
  5. Meng de bloem, het vanillearoma, de suiker, eieren en crème fraîche erdoor.
  6. Schep in de springvorm, strijk glad en bak ca 1½ uur in het midden van de oven. De cake is klaar als de buitenkant stevig is en het midden nog niet.
  7. Laat in de dichte oven in ca. 1½ uur afkoelen tot kamertemperatuur.
  8. Zet de cheesecake voor het serveren minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast. Leg de paaseitjes voor het serveren in een berg op de taart.

Chewy Chocolate Chip Cookies

You love it or you hate it. Die heerlijke zachte Amerikaanse Chocolate Chip cookies. Zelf ben ik groot fan van deze zachte lekkernij.

https://www.culy.nl/recepten/chewy-chocolate-chip-cookies-van-miljuschka/

15 grote of 30 kleine koekjes – 15 minuten bereiden – 8 tot 10 minuten oventijd

Benodigdheden

  • 290 gram bloem
  • 1/2 theelepel baking soda (geen bakpoeder!)
  • 230 gram boter, op kamertemperatuur
  • 100 gram kristalsuiker
  • 220 gram rietsuiker of bruine suiker
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels vanille-extract of 1 verse vanillepeul
  • 2 grote eieren
  • 340 gram chocolate chips
  • Staande mixer of handmixer
  • Met bakpapier beklede bakplaat

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Roer de bloem en baking soda door elkaar. Mix de boter met de twee soorten suiker in een staande mixer of met een handmixer. Het moet glad en luchtig worden. Voeg het zout, de vanille en eieren toe aan de boter. Mix een minuut.
  3. Meng de bloem erdoor (voorzichtig met de mixer of handmatig met een spatel). Doe dit niet te lang, anders activeer je de gluten en wordt het deeg taai.
  4. Roer de chocolate chips erdoor. Zodra het gemengd is, stoppen met roeren!
  5. Wil je grote koekjes? Verdeel het deeg dan in balletjes ter grootte van een golfbal, anders de helft kleiner. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, maar zorg dat er genoeg ruimte tussen de koekjes zit: ze worden namelijk twee keer zo groot. Je zult dus het deeg over meerdere bakplaten moeten verdelen. (Tip: dit deeg laat zich ook prima invriezen als je er een mooie rol van maakt en deze verpakt met plastic folie).
  6. Bak de koekjes 8 tot 10 minuten op 175 graden. Laat afkoelen op een rekje. Wellicht zien ze er nog te zacht uit, geen paniek dat betekent juist dat ze nog chewy zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *