8x tips voor de lenteschoonmaak

Het zonnetje schijnt en de vogeltjes fluiten. Dit betekent niet alleen dat de witte beentjes het zonlicht weer mogen zien, maar ook de grote lenteschoonmaak! Zit je toch liever met een koud Radler’tje of wit wijntje in de tuin? Met deze tips ben je gegarandeerd binnen een halve dag klaar. Zo hou je genoeg tijd over om jezelf te belonen met een heerlijke koud drankje of een ijsje van ’t Pleyn!

1. laat de frisse lucht binnen

De eerste stap voor een schoon en fris huis is zuurstof. Gooi eens wat ramen open om de frisse lucht binnen te laten. Dit is niet alleen lekker voor geur maar ook om al dat verborgen stof je huis uit te blazen. Probeer zo veel mogelijke ramen tegenover elkaar open te zetten, dan tocht het even goed door.

2. De basis schoonmaaktaken

Duur: 1 à 1,5 uur

Laten we beginnen met de basis schoonmaken taken. Dit zijn de taken die je (als het goed is) iedere week doet. Begin met alle kamers in het huis eens te stofzuigen. Haal daarna ook de dweil door de kamers met tegels, laminaat of hard houten vloer. Vergeet niet de kleine kamertjes zoals de berging en studeerkamer.

*De meest vergeten hoekjes zijn onder de verwarming en rond de kasten*

3. Rondje stof en spinnenwebben verwijderen

Duur: 30 minuten

Pak een plumeau en swiffer in de hand en doe een toertje door je huis. Probeer grondig te werk te gaan. Neem niet alleen de grote oppervlakken af zoals kasten en tafels. Maar neem ook eens een kijkje naar de lampen, vensterbanken en verwarmingen.

Nu je toch lekker in de flow zit, richt je ogen eens naar beneden richting de plinten. Deze kunnen ook weleens afgenomen worden of niet? Sla je slag!

4. Soppen soppen soppen

Duur: 30 minuten

Pak een emmer met allesreiniger en een poetsdoek. Drenk je doek goed in het water, wring uit en ga over alle oppervlakte die je net afgestoft hebt.

*Probeer voor de hardnekkige vlekken eens een beetje Dasty van de Wibra. Dit doet echt wonderen.*

5. De afzuigkap (iedereens lievelingstaak)

Duur: 20 minuten

Het is niet altijd een pretje maar het moet toch gebeuren, de afzuigkap van het fornuis. Gelukkig hebben wij wat handige tips om dit vervelende taakje een stukje minder onaangenaam te maken.

Haal de roosters eruit en leg deze in de gootsteen of een bak groot genoeg om ze plat in te leggen. Vul de gootsteen of bak met heet weter en afwasmiddel (ook hier is Dasty erg handig voor de hardnekkige vetvlekken). Laat dit even weken en het grooste deel van het vet zal oplossen. Neem tijdens het weken het fornuis af met allesreiniger of RVS cleaner. Nu is het een kwestie van de roosters even kort schrobben met de afwaskwast of schuurspons. Alleen nog de filters en klaar. Deze kan je met hetzelfde proces schoonmaken als de rooster…Of gewoon in de vaatwasmachine!

6. Ruim je koelkast uit

Duur: 20 minuten

Neem eens een kijkje in je koelkast. Loop alle producten eens goed na of houdbaarheid en visuele kenmerken. We kennen allemaal dat vergeten potje kruidenkaas achterin de koelkast waar een half moeras op groeit. Tijd om alles er eens even uit te halen en de schapen en laden van je koelkast goed te reinigen met een vochtige doek en allesreiniger. Meteen mooi de tijd om alles weer netjes te ordenen!

7. Verfris je bed met een schoon paar lakens

Duur: 15 minuten

Haal de vuile lakens van je bed maar wacht nog even met de nieuwe lakens erop doen. Doe dit voor het slapen gaan, zo heeft je matras en kussens de tijd om even goed te luchten. Misschien klinkt het gek maar neem je matras ook eens af met de stofzuiger, het zal je verbazen hoeveel stof hierin zit.

*Was je lakens het je lievelings-wasverzachter, dan heb je van ’s avonds pas een echt fris bedje!*

8. Het schoonmaken van het kleine kamertje.

Duur: 5 à 10 minuten

Last but not least, de wc-pot. Met de volgende tip heb je nog nooit zo snel je wc-pot schoongemaakt. Verdeel het wc-poetsmiddel in de wc-pot en duw vervolgens de toiletborstel vast in het wc-gat in de bodem. Laat een beetje water door het toilet spoelen zodat er een laagje in de pot komt te staan. Laat het poetsmiddel een halfuurtje inweken en ga door met één van de andere taken. Schrob de pot nog eens goed door en laat alles eens goed doorspelen. Je toilet is net zo schoon als in de reclame!

Bekijk ook

Logo-dorpsvereniging-Elden-V6
Notulen ALV-2022 goedgekeurd.
Tijdens de Algemene ledenvergadering van de Dorpsvereniging Elden zijn de notulen van de ALV-2022 goedgekeurd....
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Elden krijgt beschermde status: ‘Het is een Betuws dorp in de grote stad’
De afgelopen jaren trokken bezorgde inwoners meerdere malen aan de bel bij het Arnhemse stadsbestuur....
1960-e1554104907653
Opgelet! Wegwerkzaamheden voorjaar 2024
De gemeente werkt aan een veiliger en fijner RijnWaalpad Arnhem – Nijmegen 2024 De gemeenteraad heeft...
Logo-dorpsvereniging-Elden-V6
Algemene ledenvergadering
Hierbij nodigen wij u uit voor onze Algemene Ledenvergadering op 12 maart a.s. in ons Dorpshuis. U bent...