“Mensen helpen, is de rode draad in mijn leven”

Willem Daamen woont pas een jaar of 9 in Elden, maar is een bekende verschijning. Je kent hem uit ‘het Eldense leven’ met de gezellige cafés, waar hij als een ware King of Rock ’n Roll nogal eens danste op de tafel. Hij was de man die Hank the Knife and the Jets naar Elden haalde. Of je kent hem als ‘de houthakker’: hij is van oorsprong boomverzorger en heeft voor de SEE regelmatig hout geregeld en kinderen veilig in bomen laten klimmen. En natuurlijk de keren dat hij met het Eldense clubje Les Ziekleurs de Alpe D’HuZes beklom voor het goede doel. Maar wie gaat er eigenlijk schuil achter die kuif?

Willem heeft bijna overal in Arnhem gewoond; van Het Broek en de Geitenkamp tot Arnhem Zuid. Een jaar of 9 geleden kwam hij met zijn toenmalige vriendin in Elden terecht. “We woonden in de Renssenstraat, pal naast het station. Op een gegeven moment waren we wel klaar met steeds dat gezoek naar een parkeerplek en de gedeelde opgang met de buren. We gingen op zoek naar wat rustigers en zo kwamen we terecht in de woning van Jan Heezen in Elden. Daar heb ik jaren gewoond, ook nog toen de relatie uitging.”

Sinds begin mei woont Willem, na een paar  omzwervingen buiten het dorp, in de Hennepstraat. “Ik wilde graag terug naar Elden en dit huis kwam op mijn pad. Het voelt echt als terugkomen in een vertrouwde omgeving. Het klopt gewoon allemaal.”

Rock ‘n Roll

Willem is gek op de jaren ‘50 en ‘60 en dat is te zien in zijn huis. Een originele Jukebox uit 1962 is helemaal gevuld met singels uit die tijd, vooral rock ’n roll en gitaarmuziek. “Mensen noemen we ook wel Elvis. Ik heb thuis een Elvis-pak hangen en toen ik naast café de Betuwe woonde, ging ik wel eens helemaal los. Dan was ik even weg en kwam in vol Elvis ornaat terug. Op mijn 18e heb ik ook wel rock ’n roll wedstrijden gedaan. Dat is even geleden, maar de basis is er nog wel.” Die liefde voor rock ‘n roll zit er bij Willem van kinds af aan in. “Ik ben van 1964. Wij hadden vroeger thuis een radio en een platenspelertje. Op zondagmiddag, na de soep, gingen we kaarten en plaatjes draaien. Mijn moeder was helemaal gek van Elvis, Cliff Richard en The Shadows. Daar ben ik mee opgegroeid. Vooral de rock ’n roll gitaarmuziek ben ik gek van. Ik word elke ochtend wakker met het eerste liedje van Cliff, Move it, heerlijk!”

Je leest het hele interview met Willem Daamen in Hallo Elden Herfst 2017