Louis Hermsen laat het Keldertje herleven

Een tijdje terug stond er een interview met DJ Louis Hermsen in Hallo Elden. Op zaterdag 12 augustus staat hij in de schijnwerpers. Er is dan weer een disco-avond in de openlucht bij molen De Hoop met discotheek het Keldertje on Tour. Louis noemt het evenement een reünie-avond, want er zullen weer veel Eldenaren op afkomen die het Keldertje nog van vroeger kennen. Louis is er in ieder geval helemaal klaar voor, en wij ook. Ok DJ, turn up the bass, we feel like dancing!

In de vrije uurtjes leeft Louis zich helemaal uit als DJ. Plaatjes draaien is al sinds de jaren zeventig zijn grote hobby. Dan hebben we het over de tijd dat de Eldense jeugd in het weekend samenklitte in de kelder van de Lukaskerk. Hij was bestuurslid van jeugdsociëteit het Keldertje, die twee keer per week voor de jeugd was geopend. Op zo’n avond draaiden er altijd twee of drie DJ’s en Louis was steevast de uitsmijter. Iedereen die in het Elden van eind jaren zestig tot begin jaren tachtig opgroeide, kent het Keldertje.

Brede muzieksmaak

Hoewel de jeugdsociëteit er al zo’n dertig jaar niet meer is, houdt Louis de herinnering aan die roemruchte tijd springlevend. Dat begon met een avond voor de medewerkers van carnavalsvereniging de Meulewiekers. Met singletjes die hij bij familie, vrienden en bekenden bij elkaar scharrelde, blies Louis discotheek het Keldertje nieuw leven in. Sinds die tijd speurt hij op beurzen en op Marktplaats naar 45-toeren-per-minuut-plaatjes. Zelf heeft Louis een heel brede muzieksmaak. Die varieert van The Eagles tot Nederlandse smartlappen, van country en hedendaagse muziek tot AC/DC. Het maakt niet uit, zegt hij zelf, als disc jockey moet je breed georiënteerd zijn. Ook de muziek van vandaag vindt hij mooi.

Grote collectie singles

Wie Louis voor een feestje met discotheek het Keldertje on Tour inschakelt, ziet hem verschijnen in een rode Mini met aanhangwagen. Daarin brengt hij onder meer een mixtafel met twee platenspelers, actieve speakers die makkelijk een publiek van 200 à 300 man aankunnen, een lichtinstallatie en zijn collectie van 3.000 singles mee. Hij heeft altijd alle hits uit de jaren zestig, zeventig en tachtig bij zich. Als de discotheek is opgesteld en Louis begin te draaien, mag het publiek in de platenbakken komen neuzen naar liedjes die ze graag willen horen. Alleen al de platenhoesjes zijn voor de meesten een feest van herkenning. Maar Louis heeft ook hedendaagse muziek op een laptop bij zich.