Je vakantie terugverdienen? Verhuur je woning

De naam Airbnb hoor je steeds vaker. Waar het eerst een fenomeen uit het buitenland was, is Airbnb tegenwoordig ook in Nederland razend populair.

Lekker op vakantie naar de zon of naar een ander exotisch oord? Dat kan al snel duizenden euro’s kosten. Volgens het Nibud geeft het gemiddelde Nederlandse huishouden 3170 euro uit aan vakantie. Is er dan een mogelijkheid om deze kosten (deels) terug te verdienen? Airbnb kan een optie zijn.

Maar wat is Airbnb nou eigenlijk?

Airbnb is een digitaal platform waar je als huiseigenaar je huis kan onderverhuren voor korte tijd. Dit is dus ideaal voor het verhuren van je huis als vakantiewoning.

Toch brengt Airbnb de nodige commotie met zich mee. In sommige steden is het namelijk niet toegestaan je woning zomaar onder te verhuren zonder dat je hiervoor een vergunning hebt aangevraagd. Of hebben verschillende huurders voor overlast gezorgd.

Airbnb in Arnhem

Maar hoe zit dat nou in Arnhem? In Arnhem is het gewoon mogelijk je huis te verhuren via Airbnb. Echter zitten er wel een paar voorwaarden aan.

In Arnhem is het gewoon mogelijk je huis te verhuren via Airbnb.

Aan het verhuren van (een gedeelte van) uw woning via Airbnb of andere vergelijkbare platforms gelden de volgende voorwaarden: 

  • Verhuur gebeurt uitsluitend door de hoofdbewoner
  • Het betreft uitsluitend incidentele verhuur
  • Er is toestemming van de Vve of verhuurder
  • De woning is brandveilig
  • Verhuur gebeurt aan maximaal 4 personen
  • Verhuur gebeurt maximaal 60 dagen per jaar
  • De verhuur geeft geen overlast

Voordelen van onderverhuren

Het onderverhuren van je woning is niet alleen heel makkelijk via Airbnb maar ook eens heel veilig. Airbnb biedt namelijk verschillende verzekeringen voor het verhuur.

Zo kun je gemakkelijk je vakantie terug verdienen!

Omdat je ook voor een korte tijd je woning kan verhuren is het gemakkelijk je woning te huur te stellen wanneer je zelf op vakantie gaat. Zo kan je gemakkelijk je vakantie terug verdienen!

Melding particuliere vakantieverhuur

Vanaf 1 januari 2019 moet je de gemeente schriftelijk laten weten als je jouw woning verhuurt via Airbnb of vergelijkbare platforms. Je kunt hiervoor gebruik maken van onderstaand formulier.

Melding particuliere vakantieverhuur

Heb je vragen hierover? Dan kun je mail contact opnemen met de gemeente via toerisme@arnhem.nl.

Toeristenbelasting

Wanneer je jouw woning particulier verhuurt moet je per 1 januari 2019 toeristenbelasting afdragen. Je mag deze belasting natuurlijk ook aan je gasten doorberekenen.

Informatie
Gemeente Arnhem
Nibud Nederland

Afbeelding
De Tuin van Elden
Airbnb