Heins Schaatsshop (Hallo Elden wintereditie 2018)

Rubriek: Ondernemer ondervraagd

Wie: Maarten Heins

Waar: Klapstraat 51 a

Sinds: 1995

Internet: www.heinsschaatsshop.nl

Het is één van de eerste echte gure dagen van dit jaar. Het woord ‘gevoelstemperatuur’ is voor het eerst sinds tijden weer eens gevallen. En hoewel het herfst is voelt het winters aan. Een uitstekend moment dus om op bezoek te gaan bij misschien wel een van de bekendste ondernemers uit Elden,  Maarten Heins van Heins Schaatsshop aan de Klapstraat.

Waarom begint iemand een schaatswinkel?

“Feitelijk is het een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Maarten in de knusse winkel waar aan de wand verschillende schaatsen en skeelers te bewonderen zijn, nieuw en gebruikt. “Wel heeft de schaats- en skeelersport me altijd al gefascineerd. Al sinds de tijd dat ik een sportzaak had op winkelcentrum Kronenburg. Destijds organiseerde ik in de parkeergarage onder het winkelcentrum heuse skeelerwedstrijden. Daar deden Nederlandse toppers aan mee. Echt geweldig was dat.”

Waarom ben je gestopt met die sportwinkel?

“De omzet van de winkel groeide niet meer. Er was geen ontwikkeling. En van diverse kanten kreeg ik signalen dat het misschien beter was om te stoppen. Daarbij kreeg ik de kans om de zaak van mijn vader over te nemen die in de vastgoedwereld zat. Dat werk doe ik nu nog steeds. Ik verhuur winkelruimtes en de schaats/skeeler- winkel doe ik er met veel plezier bij.”

Schaats je zelf nog?

“Jazeker. Meerdere malen per week sta ik op het ijs. Bijvoorbeeld met ons eigen schaatsteam op de

schaatsbaan in Nijmegen. Daar krijgen we bijvoorbeeld les van een oud marathonschaatser. Ook organiseren we trainingen voor jong en oud op de zaterdagmiddag van 17.45 uur tot 18.30 uur. Het is prachtig om te zien hoeveel animo er nog is voor het schaatsen van de jeugd. Dat merk je ook wanneer er natuurijs ligt. Afgelopen maart nog hebben we op sportpark Schuytgraaf een ijsbaan aangelegd. Eén uur nadat we op Facebook hadden gemeld dat de ijsbaan open was stonden er 150 mensen, jong en oud, op het ijs. Schaatsen zit gewoon in ons bloed.”

En als je nou niet kan schaatsen zoals ik, wat dan?

“Iedereen kan schaatsen. Tegenwoordig zijn er speciale schaatsen op de markt die zijn gemaakt van langlaufschoenen met daaronder een ijzer. Dan is het net alsof je loopt. En lopen dat kan toch bijna iedereen. Daarmee wordt schaatsen nog toegankelijker.”

Wat heeft Elden met schaatsen of skeeleren?

“Als er natuurijs ligt kun je hier prachtig schaatsen op de kolk. En sinds een paar jaar wordt mede op mijn initiatief tijdens de Eldense Draai ook een skeelerwedstrijd georganiseerd. Machtig om de skeeleraars met enorme snelheden door het dorp te zien rijden. Vooral het stukje bij de Troubadour School waar nog de oude klinkers liggen is bijzonder pittig, weet ik uit eigen ervaring. Dat zijn als het waren de kasseistroken van Elden.”