Zuiderziel, Place to Bieb en Ruimtekoers

Wat gebeurt er allemaal in Kronenburg?

Misschien heb je al gezien dat er in de bibliotheek in winkelcentrum Kronenburg andere meubels staan in de ruimte naast de ingang? Wat is er aan de hand, even een stukje over de aanleiding: ruim een jaar geleden heeft Kunstbedrijf Arnhem een oproep geplaatst of bewoners ideeën hebben wat je met de leegstaande kantoren in de wijk zou kunnen doen. Waar hebben mensen in Zuid behoefte aan? Daar kwam toen uit naar voren dat er vooral behoefte is aan ontmoetingsplekken. Een plek waar bewoners makkelijk even kunnen binnenlopen voor een praatje, kopje koffie, een spelletje of gewoon de krant even lezen. Een “Place to be” noemen ze dat.

Verder blijkt dat er in Arnhem-Zuid ook veel kunstenaars en creatieve makers wonen die behoefte hebben aan een werkplaats, een plek om andere kunstenaars te ontmoeten en om werk te exposeren. Als derde is er behoefte aan flexwerkplekken voor (startende) ondernemers uit de wijk. Een plek om af te spreken met relaties, om te netwerken en om te werken in een omgeving met meerdere ondernemers. Met deze input zijn we aan de gang gegaan en zo is de werkgroep “Zuiderziel” ontstaan.

Huiselijke bieb

Om een start te maken zijn we net voor de zomervakantie begonnen om een gedeelte van de bieb wat huiselijker in te richten. Er is een lange tafel gekomen waar je kunt lezen, kletsen, spelletjes kunt doen en waar workshops gegeven worden. Er is een gezellige plofbank gekomen en Perzische tapijten voor de huiselijke sfeer. De oranje stoelen zijn ingeruild voor verschillende houten stoelen met het idee; zoveel mensen, zoveel smaken dus zoveel verschillende stoelen om uit te kiezen. Samen met bewoners van Zuid gaan we de stoelen nog schilderen en zal er langzaamaan nog meer veranderen. Zo komt er bijvoorbeeld ook nog een expowand, wordt de wifi verbeterd en komen er nog meer verschillende workshops. Kortom; houd de bieb in de gaten, het is de “Place to Bieb” van Arnhem Zuid! De Place to Bieb wordt op vrijdag 6 oktober om 12 uur feestelijk geopend, je bent van harte welkom! Het begint om 10 uur met een ouderenlunch en wordt er voorgelezen. Om 12 uur de officiële opening en daarna zijn er workshops en andere leuke activiteiten.

Festival in Kronenburg

En dan nog weer even terug naar de leegstaande kantoren want ook daar gaat wat gebeuren! Welk pand het precies wordt is nu nog even spannend maar het “Ruimtekoers” festival komt naar Arnhem Zuid! Eerder heeft studio Halfvol al 2x een festival in de binnenstad georganiseerd over de leegstand daar. Misschien kun je je nog de groen aangelichte gevels herinneren of de tijdelijk in gebruik genomen ABN-Amro aan het Gele Rijdersplein? Daar was bijvoorbeeld op 1 van de verdiepingen een apekooi en een ballenbak (ook voor grote mensen ?) op een andere een kunstinstallatie en op de begane grond een restaurant. Wat het deze keer precies gaat worden is nog een verassing maar het wordt een 10 daags festival van 15 tot en met 25 november in Kronenburg. Waar Ruimtekoers op houd gaat Zuiderziel verder. Na het festival gaan we verder! Via de Facebookpagina “Zuiderziel Arnhem” houden we je op de hoogte.

Oproep

Wil je ook iets doen om Arnhem Zuid gezelliger te maken? Wil je helpen met koken of inrichten? Heb je een leuk idee om te doen in de bieb of in de leegstaande kantoren of….? Of wil je jouw idee uitproberen tijdens Ruimtekoers of Zuiderziel?

Meld je dan via de Facebookpagina Zuiderziel Arnhem of mail naar petra@openbaarbeleven.nl of bel 06 45600419