Bewegen voor ouderen: Cursus weerbaarheid en valpreventie

GRATIS CURSUS WEERBAARHEID EN VALPREVENTIE VOOR OUDEREN IN ELDEN

OP 1 mei start een cursus weerbaarheid en valpreventie voor ouderen in Elderveld. Gratis! U kunt de eerste les gebruiken als kennismaking met de rest van de cursus die totaal 9 weken duurt.

Ouder worden vormt een grotere belasting dan velen vermoeden. Er komen fysieke klachten, je dreigt eerder te vallen en durft minder makkelijk de straat op, je wordt afhankelijker van anderen en verliest de regie over eigen leven, eenzaamheid dreigt. Hoe houd je je staande, letterlijk en figuurlijk?

Juist hiervoor is deze weerbaarheidscursus bedoeld. De cursus helpt om 55-plussers weerbaar te worden, in fysiek, mentaal en sociaal opzicht. Zij krijgen specifiek training in ontspanning, flexibiliteit, en conditie. Valpreventie en – training vormen een belangrijk onderdeel. In gerichte, veilige en simpele oefeningen wordt gewerkt aan herstel en behoud van evenwicht en zelfvertrouwen. Niet alleen fysiek maar ook mentaal heeft dit resultaat: mensen staan steviger in hun schoenen, voelen zich energieker en weerbaarder. Bovendien is het programma leuk en gezellig! Dit is in eerdere cursussen door velen ervaren!

In de cursus leert u door middel van veilige, simpele oefeningen uw balans te bewaren onder lichte druk. Zo kunt u stevig staan, lopen en bewegen. Dan noemen we leren centreren. Dat is ook goed als u moet traplopen, of op een krukje moet staan of buiten loopt als het glad is.

U leert dus beter uw balans te bewaren in situaties waarin dat wat lastiger is. Ook leert u enkele vormen van valtrainingen. De meeste schade bij een val komt omdat we door de schrik heel gespannen zijn. In de cursus leert u op een dikke valmat om meer ontspannen te vallen.

Maar u leert ook meer weerbaar te zijn als iemand lastig doet. In dat soort situaties is het belangrijk om geen slachtoffergedrag aan te nemen, maar om weer stevig te staan en goed uw grenzen aan te geven. We doen ook enkele zelfverdedigingstechnieken.

 De cursus wordt gegeven door Piet Lagerwaard (6e dan Aikido en ervaren val- en  weerbaarheidstrainer) en Pasi Lohendepara (1e dan aikido).

Waar en wanneer?

Dorpshuis Elden

Rijksweg-west 50,

6842 BD  Elden

Cursus: iedere woensdagmiddag van 13.30 -15.00 uur van 1 mei t/m 26 juni 2019

Meer weten & aanmelden:

www.aikidostichtingarnhem.nl

E-mail:       info@aikidostichtingarnhem.nl

Telefoon:   0317-617490

Facebook:  facebook.com/jikishinkan

Twitter:      @jikishinkan

Meer informatie is te vinden op www.aikidostichtingarnhem.nl ,  telefoonnummer 0317-617490 of Facebook.com/jikishinkan