Waterstaatskerk aan de Huissensedijk

De Waterstaatskerk is gewoon een kerk gebouwd door Rijkswaterstaat. Of is het een kerk die in het water staat? Deze associaties worden snel gemaakt bij het horen van de naam Waterstaatskerk. Wij zochten het uit.

We zijn aan de Huissensedijk tussen het witte kerkje en de dikke boom gebleven. Wie daar vanaf de dijk naar beneden kijkt, ziet een gebouw staan. Rondom de ramen zie je nieuwe stenen gemetseld. Dit was vanaf 1837 een katholieke kerk met grote zijramen. Tegenwoordig is het een woningcomplex met de naam Gelredomezicht.

De bewoners Bosman
De Waterstaatskerk of Gelredomezicht was tot 1901 een Rooms-katholieke kerk. Deze kerk is verbouwd tot een woningcomplex. Er woonden eerst 2 en nu 4 gezinnen, waaronder Bertus Bosman met zijn gezin. Bertus is hier in 1939 geboren en kwam na wat omzwervingen weer terug op zijn oude stek. Zijn ouders waren met 9 kinderen de eerste bewoners. We spraken met Bertus en zijn bezoekende neef Willy thuis, onder een idyllisch prieeltje. Het zijn overduidelijk Eldenaren en Bosmannen, want tijdens het gesprek werden spontaan oude verhalen opgehaald. Tussendoor werd mij vaak de vraag gesteld ‘ken je familie zus en zo? Oh, dat is jammer, want die is familie van….’ en daar kwam het volgende verhaal.

Meer over de Waterstaatskerk en de bewoners Bosman lees je in Hallo Elden Zomer 2017. Ontvang je die nog niet? Meld je aan als lid van Dorpsvereniging Elden.