Trafohuisje

Transformatorhuisje gemeentelijk monument

Mooi of niet, mooi oud is het wel

De gemeente bepaalt of ze een bijzonder pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatst. Dit gebeurt als het pand van plaatselijk of regionaal belang is. Het pand heeft geen nationale betekenis. Het plaatsen op de lijst voorkomt dat de ‘oudere’, karakteristieke gebouwtjes uit, in ons geval, het dorpsbeeld verdwijnen.

Het zuidelijk gedeelte van de gemeente Arnhem kent 22 gemeentelijke monumenten. 15 daarvan staan in Elden! We hebben dit keer gekozen voor het transformatorhuisje uit 1924 aan de Molenweg 2. Als je de onderstaande link kopieert dan krijg je een duidelijk overzicht van de andere 21 monumenten.

PGEM
Het transformatorhuisje werd gebouwd in opdracht van de Provinciale Gelderse Electriciteits Maatschappij (PGEM) naar een ontwerp van architect G. Versteeg. De PGEM was de voorloper van de huidige NUON. Als je het huisje van dichterbij bekijkt dan zie je dat verschillende steensoorten zijn gebruikt, deze refereren aan de Gelderse kleuren. Verder zijn er Provinciale symbolen verwerkt.

De functie transformatorhuisje
Een transformatorhuisje heeft een of meer transformatoren en speelt een rol bij het de distributie van elektriciteit. In het huisje wordt hoogspanning omgezet naar laagspanning. Bijvoorbeeld: industriespanning, krachtstroom of lichtnetspanning. Elektriciteit is voor de moderne mens net als water een eerste levensbehoefte geworden. De transformatoren kunnen daarom bij een onoplosbaar defect gemakkelijk en snel vervangen worden. En vervolgens ‘eenvoudig’ door een deur verplaatst worden. Vanwege de veiligheid zijn de huisjes vaak gemaakt van stevig baksteen zonder ramen en veelal voorzien van een metalen toegangsdeur.

Gemeentelijke monumenten in Elden
In de serie Mooi Elden zijn er al verschillende gemeentelijke monumenten de revue gepasseerd. In Elden dateren de monumenten van tussen 1749 en 1924. Zoals eerder geschreven: wij Eldenaren zijn gezegend met al die historische karakteristieke panden en kavels. Op Elden Online kun je overigens de oude artikelen teruglezen. Hopelijk kijk je na het lezen van deze serie anders tegen je omgeving aan. Wil je nog meer verdieping, neem dan contact op met de Historische Kring Elden.

Dit was het laatste verslag in de serie Mooi Elden van Andrew David. Na 6 jaar is het goed om het stokje aan anderen over te dragen. Andrew blijft zich wel inzetten voor de dorpsgemeenschap.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gemeentelijke_monumenten_in_Arnhem/Zuid

HKE Wandelboekje 2007

Locatie:

Transformatorhuisje     1924      Molenweg 2      51° 57′ 24″ NB, 5° 52′ 52″ OL        0202/WN0861

 

Foto: Andrew David