Huize Oosterveld aan de Rijksweg-West

Huize Oosterveld aan de Rijksweg-West in Elden vormt een markant herkenningspunt voor veel Eldenaren. Het is een statig en robuust gebouw.

Huize Oosterveld werd gebouwd in opdracht van Ignatius Wolterus Josephus Vos de Wael, geboren in 1840 in Zwolle. Hij overleed in 1904 in huize Oosterveld. Tot 1919 werd het huis bewoond door zijn weduwe, Valentine barones van Voorst tot Voorst. Valentine en Ignatius ware sinds 1884 met haar getrouwd. Zij was zelf geboren in 1853 op Huize Westerveld als een van de 18 kinderen van Eduwardus  Ludovicus baron van Voorst tot Voorst en Barbara Catharina Josephina Debets.

Valentine schonk huize Oosterveld met de omliggende grond aan de Congregatie van Onze Lieve Vrouwe van Amersfoort. Valentine overleed in 1926 in Berkel. De nonnen gebruikten het huis als klooster en verbouwden in 1920 een van de grote kamers tot huiskapel. De laatste vijf nonnen verlieten het pand in 2009. In 2012 werd het geheel door Stepping Stones verbouwd tot een zorgvilla voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Tekst: Mickey Withagen Foto: Maaike Melgers

Redactie Elden Online

Hoofdredacteur Hallo Elden | Elden Online