Elden heeft een boomdikke recordhouder

De lezer die deze serie volgt, is natuurlijk allang bekend met al het moois dat we in en rondom Elden hebben. Maak maar eens wandelingetje over de Huissense Dijk. Vanaf de dijk zie je de witgepleisterde Bonifatiuskerk met een prachtige oosterse plataan (Platanus orientalis). Een plaatje dat zo op een “Groeten uit Elden” ansicht- kaart past. Deze plataan staat in de tuin van de pastorie naast de kerk. De boom is aangeplant omstreeks 1775 en is dus ongeveer 250 jaar oud. De onderzoekers houden een marge van 10 jaar aan. Wat maakt een paar jaar uit op zo’n leeftijd?

Onlangs is de oudste boom van Europa in Griekenland gevonden. In het houtmonster uit de stam telden de onderzoekers 1075 jaarringen, wat suggereert dat de boom in 941 moet zijn ontstaan. Onze Eldense boom is rond de 250 jaar oud en daarmee één van de oudste bomen van Nederland. Wat heeft deze boom aan volk voorbij zien trekken op de dijk? Wie ’s ochtends gebruik maakt van de dijk, weet hoe druk het daar kan zijn.

De boom heeft een omtrek van maar liefst 750 centimeter. Dat betekent dat het de dikste boom in zijn soort in Nederland is. Deze spectaculaire plataan is een kruising tussen de oosterse plataan, uit Azië, en een wes- terse variant, uit Noord-Amerika. Deze met recht hoogbejaarde boom is van goede gezondheid want elk jaar staat hij volop in blad. De gemeente zorgt dat deze boom goed wordt onderhouden.

En de boom groeit nog steeds

De kroonbreedte van deze plataan is ongeveer 33 m. In het onderstaande staatje zie je dat de boom in 8 jaar tijd 40 centimeter in omtrek is gegroeid. De omtrek van deze boom werd meerdere malen gemeten.

Jaartal Omtrek Gemeten door Groei per jaar
2008 7,10 m Jeroen Philippona
2011 7,34 m Leo Goudzwaard 8 cm
2013 7,43 m Jeroen Philippona 4 cm
2016 7,50 m Jeroen Philippona 2 cm

Ter overdenking

Een paar jaar geleden belandde een haai in het net van een Groenlandse visser, daarna bepaalden biologen haar leeftijd: naar schatting 392 jaar. Dat maakt de Groenlandse haai het langstlevende gewervelde dier ter wereld. Wat zouden we nog kunnen aantreffen en in onze Westerveldse kolk uit 1748?

(Met dank aan Geert Visser. Bronnen: Elden. Betuws dorp in Arnhem-Zuid. C.J.B.P. Frank en J.H.J. van Hest. Meer lezen over monumentale bomen in Nederland: http://www. monumentaltrees.com/nl)