Elden nu

Midden tussen de woonwijken van Arnhem-Zuid, op een oude oeverwal, ligt Elden. Een levendig dorp met veel historie en groen. In 1966 is Elden toegevoegd aan Arnhem. Het uitgestrekte buitengebied met zijn boerderijen, boomgaarden en polders raakte Elden kwijt. De oude dorpskern en een grote gordel groen daaromheen bleven behouden. Ook het dorpse karakter is gebleven. Dit ziet men in de open nederzettingsstructuur, de typische dorpse woonhuizen, de verbouwde boerderijtjes en de beide dorpskernen. Het vele groen, de moestuintjes, de kleine weiden en de vele boomgaarden zijn typisch voor Elden.

In het huidige Elden wonen ongeveer 2000 mensen. Er is een uitgebreid verenigingsleven en er wordt van alles georganiseerd voor en door de Eldenaren. Koningsdag en Carnaval worden natuurlijk uitgebreid gevierd. Daarnaast worden er door de Stichting Evenementen Elden elk jaar grote evenementen als de Westerveld Fair en het Oogstfeest georganiseerd.

Park Westerveld

In Elden kan je fantastisch fietsen en wandelen. Zo ligt in de noord-west hoek van het dorp het Park Westerveld met het Perenlaantje . Dit laantje werd aangelegd door Walter baron Van Voorst tot Voorst(1844-1922) uit liefhebberij voor het kweken en beschrijven van perenrassen. In het park ligt ook een grote kolk met een mooi wandelpad. En het park wordt gebruikt voor grote en kleine evenementen zoals paaseieren zoeken en de eerder genoemde Westerveld Fair.

Vanuit het park kom je op de Drielse Dijk. Ten noorden van de dijk ligt het oorspronkelijke uiterwaardengebied. In 1866 werd hier Fort Elden aangelegd als onderdeel van de IJssellinie. In de volksmond is het gewoon ‘het hoefijzer’. Er lopen nu paarden en schapen en in het voorjaar hoor je er de scholeksters schreeuwen. Tegenover het Fort ligt Huize Voorburg met de ‘kolk van Knuiman’, het plaatselijke schaatsbaantje in de winter.

Plataan

Even verderop gaat de Drielse Dijk over in de Huissense Dijk. Wie deze dijk verder volgt komt bij de oude dorpskern uit. Hier ligt onder andere De Bonifatiuskerk. De sobere toren is een typisch voorbeeld van de eenvoudige dorpskerktorens uit de late Middeleeuwen in het rivierengebied. In de tuin van de pastorie naast de kerk staat een prachtige plataan . Het is een boom van ongeveer 250(!) jaar oud en daarmee is het één van de oudste bomen van Nederland. Bovendien heeft de boom een omtrek van maar liefst 750 centimeter, wat betekent dat het de dikste boom in zijn soort in Nederland is.

Na de Huissense Dijk volgt de Defensiedijk . Halverwege de dijk is in 2003 een dijktrap gemaakt die naar molen ‘De Hoop’ leidt. Deze molen is in 1846 gebouwd. De molen wordt draaiende gehouden door vrijwilligers. Elk jaar in augustus is hier het Oogstfeest en Jazz bij de molen.

De Brink

Verder doorlopend komt de Rijksweg-west die weer naar De Brink leidt. Dit is het plein in het hart van het dorp. Hier komen de drie belangrijkste wegen van Elden, de Klapstraat, de Brinksestraat en de Rijksweg-West bij elkaar. Er zijn een paar kroegjes en eettentjes. Op het plein is in het voorjaar ook de kermis.

Aan het begin van de Klapstraat ligt het Oorlogsmonument waar op 4 mei de dodenherdenking plaatsvindt. De Rijksweg-West verder volgend ligt aan de linkerkant op nummer 65 Huize Oosterveld . Vanaf 1920 tot 2009 hebben hier de zusters van de Congregratie van de Zusters van Onze Lieve Vrouw gewoond.

In de oorlog werd Elden zwaar getroffen. Na de oorlog werden er op verschillende plekken noodwoningen gebouwd. De laatst overgebleven noodwoning staat aan het eind van de Rijksweg-west. Het is een eenvoudig bakstenen huisje met een licht hellend lessenaarsdak.

Bent u uitgefietst of uitgewandeld in Elden dan is het natuurgebied Meinerswijk dichtbij en een geweldige volgende bestemming!