Uit de Gelderlander: Dorps karakter Elden

Marco Bouman 23-03-19, 16:24 Bron: De Gelderlander
Foto: De Groene Jager © Maaike Melgers – Mooie Portretten

ARNHEM – De Dorpsraad Elden komt in actie om het karakter van het dorpje in Arnhem-Zuid te behouden. Er moet een masterplan komen dat moet voorkomen dat boomgaarden, weilanden en karakteristieke panden verdwijnen ten behoeve van nieuwbouw.

Zaterdagochtend werden drie dijkhuisjes aan de Huissensedijk, de plek waar het rivierdorp Elden eeuwen geleden ontstond, tijdens een ludieke actie omgedoopt tot ‘De Groene Jager’, naar het gelijknamige café dat er ooit in was gevestigd. De naam moet de huisjes meer smoel geven.

,,Ze zijn eigendom van de gemeente Arnhem, maar die wil er vanaf”, legt woordvoerder Henk van Rheede namens de Dorpsraad uit. In Elden wordt gevreesd dat de karakteristieke panden bij GelreDome na verkoop zullen worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Historisch centrum

,,Het is natuurlijk een mooie locatie om nieuwe woningen te bouwen – waar ook grote behoefte aan is. Maar we moeten voorkomen dat mooie plekjes worden opgeofferd voor nieuwbouw”, zegt Van Rheede. Diverse aansprekende locaties zouden inmiddels al in handen zijn van projectontwikkelaars, met het oog op woningbouw.

De dorpsraad wil met de gemeente Arnhem in gesprek over het masterplan waaraan nu wordt gewerkt; Elden wordt gezien als het historisch centrum van zuidelijk Arnhem en moet dat vooral blijven. Nieuwbouw (projecten als Le Jardin en De Tuin van Elden) is er nu wel genoeg, stelt de dorpsraad.

,,Er zijn hier in Elden genoeg mooie plekjes waar je kunt bouwen. Neem bijvoorbeeld Het Hoefijzer”, zegt Van Rheede. ,,Maar van die plekken geniet heel Arnhem. Die moet je dus behouden.”