Rijksmonument in verval

Het dorpse karakter van Elden zie je terug in de fraaie oude woningen, boerderijen en kerken die je in en om ons dorp tegenkomt. Een aantal van die gebouwen is zo uniek, dat ze tot rijksmonument zijn bestempeld. Voorbeelden hiervan zijn de Bonifatiuskerk en molen De Hoop.

Een rijksmonument heeft een beschermde status. Voor wijzigingen en aanpassingen aan binnen- of buitenkant is toestemming van burgemeester en wethouders nodig. Voor het onderhoud en de restauratie van monumenten bestaan subsidieregelingen.

Je ziet het er op dit moment niet aan af, maar ook de in verval geraakte pastorie uit 1850 aan de Huissensedijk is een rijksmonument. Het bijzondere van deze woning is dat de plafonds op de tweede verdieping hoger zijn dan die op de begane grond. De staat van het pand is de Dorpsraad en veel inwoners van Elden een doorn in het oog.

Mede op verzoek van de Dorpsraad voert de gemeente overleg met de eigenaar van de pastorie. Deze laatste dient vóór 1 oktober een plan van aanpak in te dienen om het pand weer in oude luister te herstellen. Wij hopen dat hiermee in het laatste kwartaal van dit jaar een begin wordt gemaakt.