Het Dorpshuis? Daar loop je even binnen!

Sinds de Dorpsvereniging het Dorpshuis heeft aangekocht, is er van alles te doen op deze ontmoetingsplek voor en door Eldenaren. Maar wat gebeurt er zoal? Wij liepen binnen op een willekeurige vrijdagochtend.

Het is druk, want juist op vrijdagochtend zijn er meerdere activiteiten tegelijk. Het wijkteam zetelt in de bestuurskamer, natuurlijk met de deur wagenwijd open voor wie vra- gen heeft over opvoeding, zorg, welzijn, werk en inkomen. In de hoek van de zaal geeft Gerard Reijnen zijn tablet-les terwijl Lianne Vellema de zaal laat zien aan potentiële huurders. In het midden van de zaal zit een aantal dorpsgenoten koffie te drinken en bij te praten. Vrijwilligers en initiatiefnemers van de koffie-inloop, Albert Roovers en Anita van Kerkhof, lopen er tussendoor met koffie, thee en lekkere koekjes.

“Ik dacht ook dat het niks voor mij was, probeer het gewoon eens!”

Ik schuif aan bij vaste bezoekers mevrouw Hammink en mevrouw Joosten. Zij proberen zo vaak mogelijk naar de koffie-inloop te komen. “Anders verwatert het”, aldus mevrouw Joosten. Er is een redelijk vast clubje bezoekers, maar het zou leuk zijn als er nog meer mensen komen, geven de dames aan. “Het is ontspannend en gezellig, je komt er eens uit en je kunt er bijkletsen.” Mevrouw Joosten snapt dat er misschien een drempel is om voor het eerst te komen. “Ik dacht eerst ook dat het niks voor mij was. Ik ben gewoon eens gegaan en dacht ‘ik zie het wel’. Probeer het gewoon eens!” Mevrouw Hammink vult aan: “Ik kom samen met mijn man. Als ik geen zin heb, zegt hij ‘kom, even een kopje koffie halen!’, dan gaan we toch en is het altijd gezellig. Ik kom ook wel voor de organisatie. Het is zonde als mensen activiteiten organiseren en er komt niemand.”

Voorzien in een behoefte

Albert Roovers vertelt: “De koffie-inloop is ontstaan vanuit de dorpsgesprekken, om te voorzien in de behoefte van mensen aan een plek om samen te komen en bij te kunnen praten. Toen de prikpost ook naar het Dorpshuis kwam, sloot dat mooi aan. Mensen die daar komen, komen ook regelmatig koffie drinken. Het zou leuk zijn als er meer mensen komen, maar we zijn al tevreden, want kennelijk voorzien we in een behoefte. Wel zijn we nog op zoek naar een aantal extra vrijwilligers die ook eens een vrijdagochtend willen meehelpen.”

Wat doen voor het dorp

Ook Anita van Kerkhof vindt de koffie-inloop geslaagd. “Ik vond het een goed initiatief dat de Dorpsvereniging het Dorpshuis kocht. Het is de bedoeling dat het Dorpshuis gebruikt wordt door de mensen van Elden, de koffie-inloop is een van die activiteiten. Ik doe dit omdat ik het belangrijk vind om wat te doen voor Elden en de inwoners van Elden. De ochtenden zijn heel gezellig, er komen ook regelmatig nieuwe mensen. Maar, zoals Albert al aangaf, naast extra bezoekers zijn ook extra vrijwilligers van harte welkom om de taken beter te kunnen verdelen. De tablet-les is trouwens ook een initiatief van een bezoeker, dus als mensen zelf nog andere ideeën hebben om iets te doen, is dat vaak mogelijk. Overleg gewoon even met ons!”

Wil je helpen bij de koffie-inloop? Kom eens langs voor een kopje koffie en kijk of het wat voor je is!
Je kunt ook contact opnemen met Albert of Anita of mail even naar info@elden.nl.